Μιχελογιαννάκης για Κικίλια και Σύρους: «Με κορόιδεψε»

Της Ευλαμπίας Ρέβη

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο «Joininism», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πρόσωπα της επικαιρότητας.

Από το περασμένο Σάββατο, ο κ. Μιχελογιαννάκης, πραγματοποιεί απεργία πείνας , ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των περίπου 200 Σύρων, που κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα από τις 19 Νοεμβρίου με κύριο αίτημά τους τη χορήγηση ασύλου και διαβατηρίων, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα.

Όπως μάς εξήγησε, η απεργία πείνας που κάνει  γίνεται για μία σειρά ζητημάτων και συγκεκριμένα, για τους Σύρους πρόσφυγες, τον Νίκο Ρωμανό –που εδώ και 29 ημέρες πραγματοποιεί απεργία πείνας, ζητώντας να του χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες για να σπουδάσει-, τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τα προαπαιτούμενα της Τρόικας που θα οδηγήσουν σε νέο Μνημόνιο και τις δηλώσεις Νταβούτογλου για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου Κύπρου και Ελλάδας.

Όπως τόνισε, η αγάπη και η λατρεία στο πρόσωπό του από τους Σύρους πρόσφυγες είναι κάτι που τον έχει συγκινήσει βαθιά. Τα τελευταία βράδια βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό τους και υπήρξαν φορές που αν δεν ήταν εκεί με την ιδιότητα του καρδιολόγου οι νεκροί θα ήταν παραπάνω από ένας. «Αν δεν ήμουν γιατρός χθες το βράδυ θα πέθαιναν δύο παιδιά στο Σύνταγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταξύ των λίγων ανθρώπων που έχουν κάνει κινήσεις προς την Πολιτεία με αίτημα να αναλάβει άμεσα δράση. Στο πλαίσιο αυτό, το βράδυ της Κυριακής συναντήθηκε στη Βουλή εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, και τού ζήτησε για ακόμη μία φορά να δώσει λύση για τα 650 άτομα συνολικά που αυτή τη στιγμή ζητούν ως πολιτικοί πρόσφυγες την προστασία από το Κράτος. «Με κορόιδεψες», είπε ο κ. Μιχελογιαννάκης απευθυνόμενος προς  τον κ. Κικίλια, καθώς -όπως τόνισε στο «Joininism»- ο χώρος που δόθηκε προσωρινά, για να μείνουν οι Σύροι μετανάστες ήταν ακατάλληλος. «Δεν είχαν ούτε τα κλειδιά, για να μπουν μέσα. Δεν υπήρχε θέρμανση ούτε καν ρεύμα», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από εσένα θέλω επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία», είπε ακόμη προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξης, εξηγώντας πως αν την ημέρα βγαίνουν μόλις πέντε διαβατήρια, υπολογίζοντας τον αριθμό των 650 προσφύγων που ζητούν άσυλο -ανάμεσά τους και 41 παιδιά, ηλικίας από 23 ημερών έως τεσσάρων ετών- τότε αναλογικά θα χρειαστούν τουλάχιστον 130 ημέρες, μέχρις ότου όλα τα διαβατήρια να είναι έτοιμα.

«130 ημέρες θα πρέπει να μείνουν στο Σύνταγμα;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τρία είναι τα πράγματα που ζητά για τους Σύρους πρόσφυγες: στο χώρο που θα τούς δοθεί να υπάρχει θέρμανση, φαγητό και ένας παιδίατρος.

Ο κ. Κικίλιας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μιχελογιαννάκη, σήμερα το πρωί έστειλε τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Αγγελο Συρίγο, στο Σύνταγμα, προκειμένου να τα καταγραφούν τα αιτήματα των Σύρων προσφύγων.  «Για σήμερα έχω συγκαλέσει συμβούλιο στο υπουργείο, καθώς από το πρωί συγκεντρώνουμε τα αιτήματα των προσφύγων, ώστε να τα θέσουμε απόψε διεξοδικά στη συνάντηση, που θα έχουμε», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

mixelogiannakhs_kafes

Οσον αφορά στις πληροφορίες που τόν ήθελαν να σταμάτησε την απεργία πείνας σήμερα το πρωί και μόλις δύο ημέρες από όταν την ξεκίνησε, ο ίδιος έκανε λόγο για ανακρίβειες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. «Ηρθαν δύο δημοσιογράφοι του Mega και του ANT1 και τσακώνονταν για το ποιος θα μού πάρει πρώτος συνέντευξη. Είχα μιλήσει στο Reuters και σε άλλα δίκτυα και για να μη χάσει κανένας τη δουλειά του, αφού θα έχανε την πρωτιά, τούς είπα: “Πάω να πάρω έναν καφέ”. Επέλεξα να μην δώσω σε κανέναν από τους δύο συνέντευξη από το να χάσουν τη δουλειά τους», είπε σχετικά ο κ. Μιχελογιαννάκης, συμπληρώνοντας πως «από την πρώτη μέρα πίνω μόνο καφέ και τσάι. Να έρθουν να μού πάρουν αίμα, αν δε μέ πιστεύουν. Θα κάνω απεργία πείνας μέχρι τέλους».

Σχετικά με τους λόγους που με αφορμή τους Σύρους πρόσφυγες επέλεξε κάνοντας απεργία πείνας να αναδείξει και άλλα ζητήματα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο  «Joininism», είπε πως με αυτόν τον τρόπο «ανέδειξα την κατάντια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Αναφορικά δε με τις δηλώσεις της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), η οποία αναφερόμενη στο πρόσωπό του μίλησε για πλήρη γελοιοποίηση του και ισχυρίστηκε πως το κάνει για την δική του προβολή, ο κ. Μιχελογιαννάκης απάντησε πως «εάν θεωρεί προβολή τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής των Σύρων, που μετρούν έναν νεκρό, τον πιθανό επικείμενο θάνατο του Νίκου Ρωμανού, τον εξευτελισμό της κυβέρνησης, που όταν έλεγε τον όρο διαθεσιμότητα, μιλούσε δήθεν για κινητικότητα, ενώ είναι απόλυση, και τη συνεκμετάλλευση του δημοσίου πλούτου με την Τουρκία, τότε λυπάμαι για εκείνη».

Ο κ. Μιχελογιαννάκης, τέλος, υπογράμμισε πως η κατάσταση με τους Σύρους μετανάστες στο Σύνταγμα είναι ξεχωριστή, γιατί έχουμε να κάνουμε με πολιτικούς πρόσφυγες, που δεν ξέρουν καν αν ζουν οι συγγενείς τους. «Θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του “Ελσίνκι 3” και του “Συμφώνου Σταθερότητας”», τόνισε, καταλήγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι σύνορο δικό της και εκείνη πρέπει να το διαφυλάξει».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s