Σύροι πρόσφυγες: «Ή όλοι διαβατήρια ή κανένας»

Της Ευλαμπίας Ρέβη
Φωτογραφία: Giouxel Petsenik

«Ή όλοι διαβατήρια ή κανένας». Με αυτό το σύνθημα Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Σύνταγμα, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία από τις 19 Νοεμβρίου του 2014 διαμαρτύρονται για την απόφαση της Πολιτείας να μεταφερθεί ο ευπαθής πληθυσμός σε κέντρα φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα Σύρων προσφύγων απαγόρευσε σε συμπατριώτες τους να αποχωρήσουν από το Σύνταγμα, φοβούμενοι μην τυχόν δοθούν επιλεκτικά διαβατήρια.

Έτσι σήμερα, αν και η Πολιτεία έχει καταστήσει σαφές ότι το αίτημά τους δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας, οι Σύροι ζητούν άμεση παροχή διαβατηρίων σε όλους τους πρόσφυγες χωρίς καμία εξαίρεση.

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη , παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Αγγελου Συρίγου, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μιχελογιαννάκη –ο οποίος από το περασμένο Σάββατο κάνει απεργία πείνας ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους Σύρους πρόσφυγες- και αντιπροσωπείας των Σύρων τέθηκαν όλα τα αιτήματα των προσφύγων από τη Συρία.

Aπό πλευράς του υπουργείου, δε, αποφασίστηκε να δοθεί μία προσωρινή λύση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους ανάπηρους πολέμου, στους ηλικιωμένους και στις μανάδες που μαζί με τα παιδιά τους -41 στο σύνολο και ηλικίας από 23 ημερών έως τεσσάρων ετών- βρίσκονται εδώ και 20 μέρες στο Σύνταγμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Παρά τις αντιδράσεις, τα δύο λεωφορεία αναμένεται να φτάσουν από ώρα σε ώρα στο Σύνταγμα, για να παραλάβουν και να μεταφέρουν τον ευπαθή πληθυσμό σε ένα ασφαλέστερο μέρος. Μένει να δούμε εάν θα τους επιτραπεί να ανέβουν στα οχήματα ή αν οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν.

«Έχουμε μια ομάδα που παρασύρεται από ακραίες οργανώσεις που έκαναν την Υπατία (σ.σ.: η περίπτωση των εκατοντάδων μεταναστών που πραγματοποίησαν πολυήμερη απεργία πείνας στο κτήριο) , άλλα και από κυκλώματα που χάνουν χρήματα», κατήγγειλε ο κ. Συρίγος. Από την άλλη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σχολίασε: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι έχουν βάλει τα παιδιά ως ασπίδα… Αποδεικνύεται ποιοι κρύβονται πίσω τους».

Μάλιστα, ο κ. Καμίνης, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις την Δευτέρα στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για προσπάθειες ορισμένων να δημιουργηθεί «νέα Υπατία, ενώ χαρακτήρισε ως ανέφικτο το αίτημα που προβάλλουν οι Σύροι πρόσφυγες να τούς επιτραπεί να μεταβούν στην Ευρώπη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s