Πραγματοποιήθηκε η πορεία αλληλεγγύης στους Σύρους πρόσφυγες

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους Σύρους πρόσφυγες που είχε προγραμματισθεί για σήμερα το μεσημέρι στις 14:30. Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η διεκδίκηση χορήγησης ασύλου στους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στο Σύνταγμα και η ελεύθερη μετακίνηση τους σε όλη την Ε.Ε. Η πορεία, η οποία δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση, ξεκίνησε απο την πλατεία Συντάγματος με κατεύθυνση τα Προπύλαια και κατέληξε ξανά στο Σύνταγμα.

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία ενάντια στα Κέντρα Κράτησης εξέδωσε, μάλιστα, ανακοίνωση τασσόμενη στο πλευρό των Σύρων προσφύγων:

“Από τις 19 Νοέμβρη εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες, βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, διεκδικώντας από το κράτος να τους παρέχει πλήρη διεθνή προστασία. Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος δεσμεύεται από την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή προστασίας σε κάθε πρόσφυγα που βρίσκεται εντός της επικράτειάς του, επιδεικνύει τη γνωστή αναλγησία, παραβλέποντας ότι τα αιτήματά τους αποτελούν κρατικές υποχρεώσεις. Οι Σύροι πρόσφυγες αιτούνται την αναγνώρισή τους ως θύματα ενόπλων συρράξεων, ζητώντας την ενεργοποίηση της Οδηγίας 55/2001 και την ελεύθερη δίοδο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, ζητούν την άμεση χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα και όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιότητά τους αυτή. Ο αγώνας τους έρχεται να αμφισβητήσει στην πράξη το μοντέλο μιας μεταναστευτικής πολιτικής που στηρίζεται στον θάνατο, τον εγκλεισμό και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία ενάντια στα Κέντρα Κράτησης στηρίζει το δίκαιο αγώνα των Σύρων προσφύγων και ζητά από το ελληνικό κράτος να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου, καθώς και να εξασφαλίσει τη σίτιση και τη στέγασή τους σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.”

ass

Φωτογραφίες: Φωτεινή Κοκκινάκη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s