Σύροι πρόσφυγες στο Σύνταγμα – το χρονικό μιας διαμαρτυρίας

της Ανθής Χρήστου                                                                                                                                                 Φωτογραφία εξωφύλλου: Giouxel Petsenik

Στις 19 Νοεμβρίου 2014, Σύροι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος και ξεκίνησαν απεργία πείνας σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αρχών και της κοινής γνώμης. Κύριο αίτημα τους είτε να τους δοθούν τα νόμιμα έγγραφα για να φύγουν από τη χώρα είτε να τους προσφερθούν ρεαλιστικές δυνατότητες στέγασης και εργασίας ώστε να ζήσουν αξιοπρεπώς σε αυτήν.

Στην Πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκε ένα πλήθος τραυματιών πολέμου, αναπήρων, παιδιών και ενηλίκων. Περίπου 300 Σύριοι πρόσφυγες κατασκήνωσαν για εβδομάδες απέναντι από τη Βουλή, υπό σκληρές καιρικές συνθήκες και με μοναδικά εφόδια όσα διέθεταν είτε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είτε πολίτες.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου ενός απεργού, ο βουλευτής του Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α, κύριος Γιάννης Μιχελογιαννάκης, αποφάσισε να ξεκινήσει και αυτός απεργία πείνας ως ένδειξη συμπαράστασης, μια κίνηση που αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από μεγάλες μερίδες πληθυσμού.

Η παραμονή των προσφύγων στην Πλατεία Συντάγματος οδήγησε σε εντάσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ατέρμονες συζητήσεις για τις αγκυλώσεις και τις ανεπάρκειες του ελληνικού συστήματος απονομής ασύλου και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαπραγμάτευσης.

Τελικά, την 12η Δεκεμβρίου 2014 και μετά από 24 ημέρες οι 50 πρώτοι Σύροι έφυγαν από την πλατεία και εγκαταστάθηκαν προσωρινώς σε κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων. Οι πρώτοι 40, κυρίως γυναίκες και παιδιά, κατέθεσαν αίτηση απονομής πολιτικού ασύλο. Ενώ, στις 3:00 π.μ. της 15ης Δεκεμβρίου, οι υπόλοιποι απομακρύνθηκαν από το σημείο μετά από μια επιχείρηση σκούπα της Ελληνικής Αστυνομίας και μεταφέρθηκαν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Κάπως έτσι, αθόρυβα και απροσδόκητα, έληξε η διαμαρτυρία των Σύρων προσφύγων στην Πλατεία Συντάγματος. Μια διαμαρτυρία που προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις και κατέδειξε για μια ακόμη φορά τις ανεπαρκείς πολιτικές και την έλλειψη συστήματος ορθής αντιμετώπισης της εισροής προσφύγων στην Ελλάδα.

*Από το Μάρτιο του 2011, περίπου 46.500 Σύροι έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα με απώτερο σκοπό να μετακινηθούν βορειότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2012 από τις 12,840 αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν μόλις 625 έγιναν δεκτές. Σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο 2, εάν η αίτηση ασύλου απορριφθεί, ο πρόσφυγας είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στην χώρα πρώτης προσέλευσης. Αυτό σημαίνει, ότι οι πρόσφυγες δε μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s