Δείτε τη δήλωση Αβραμόπουλου για το θέμα των Σύρων προσφύγων

Της Ευλαμπίας Ρέβη

Σήμερα, 19 Ιανουαρίου, συμπληρώνονται δύο μήνες από την πρωτοφανή κινητοποίηση των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα. Σήμερα, παραμένουν ξεχασμένοι σε υποδομές του Δήμου Αθηναίων, καταγγέλλοντας αδιαφορία από την Πολιτεία, αλλά και φοβισμένοι για το μέλλον τους, την ώρα που κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα επιλυθεί μόνιμα το πρόβλημά τους.

Με αυτά τα δεδομένα, αξίζει να επαναφέρουμε την τοποθέτηση του Ελληνα Επιτρόπου για το θέμα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπως κοινοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 2014, καθώς μοιάζει πέρα για πέρα επίκαιρη ως προς το γεγονός ότι εν όψει εκλογών το ζήτημα των Σύρων προσφύγων «μπήκε στο ψυγείο».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αβραμόπουλος, έπειτα από συνάντηση που είχε με ευρωβουλευτές της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τους Σύρους πρόσφυγες στην Αθήνα, είχε δηλώσει ότι η πρόταση για «ενεργοποίηση της Προσωρινής Οδηγίας Προστασίας Προσφύγων, δεν λύνει το πρόβλημα διότι ακόμα κι αν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή της, ούτε θα σήμανε αυτόματη αποδοχή άλλων κρατών-μελών να τους υποδεχτούν αλλά και ούτε θα έδινε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να αποφασίσουν ελεύθερα σε ποιο κράτος μέλος θα διαμένουν».

Ο Έλληνας Επίτροπος μετέφερε στους ευρωβουλευτές της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς την ενημέρωση που έλαβε από την ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ένας σημαντικός αριθμός Σύρων προσφύγων έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των ελληνικών αρχών για υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου. «Αυτός είναι ο σωστός και νόμιμος δρόμος ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί», είχε υπογραμμίσει.

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ακόμη, ότι «οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ευαισθησία και ανθρωπιά, όπως και όλοι οι μετανάστες» και διαβεβαίωσε ότι «η Κομισιόν και εγώ προσωπικά θα παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, όπως και σε κάθε άλλο κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα». Ωστόσο, δύο μήνες μετά, καμία οριστική λύση δεν έχει επέλθει ούτε φαίνεται να έρχεται σύντομα…

Ακολουθεί ολόκληρη τη δήλωσή του:

 

«Ενημερώθηκα από τους ευρωβουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς σχετικά με την πρότασή τους για θέμα των Σύρων μεταναστών στην Αθήνα. Τόνισα ότι κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να διευκολύνει την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως, η συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή η ενεργοποίηση της Προσωρινής Οδηγίας Προστασίας προσφύγων, δεν λύνει το πρόβλημα διότι ακόμα κι αν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή της, ούτε θα σήμανε αυτόματη αποδοχή άλλων κρατών-μελών να τους υποδεχτούν αλλά και ούτε θα έδινε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να αποφασίσουν ελεύθερα σε ποιο κράτος μέλος θα διαμένουν.

Επίσης, μετέφερα στους ευρωβουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς την πρόσφατη ενημέρωση που έλαβα από την ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ένας σημαντικός αριθμός Σύριων προσφύγων έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των ελληνικών αρχών για υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Αυτός είναι ο σωστός και νόμιμος δρόμος ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί.

Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ευαισθησία και ανθρωπιά, όπως και όλοι οι μετανάστες. Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, όπως και σε κάθε άλλο κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα».

Με πληροφορίες από το protothema.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s