Οι ξεχασμένοι Σύροι πρόσφυγες και το πολιτικό παιχνίδι σε βάρος τους

Της Ευλαμπίας Ρέβη
Ηταν 19 Νοεμβρίου του 2014 όταν εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες εμφανίστηκαν στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση άσυλο, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκεί, απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων, έμειναν για περίπου έναν μήνα, καθώς βρέθηκε προσωρινή λύση στο πρόβλημά τους. Σήμερα, ακριβώς δύο μήνες έπειτα από την πρωτοφανή κινητοποίησή τους, η Ελλάδα ζει σε πυρετώδεις προεκλογικούς ρυθμούς κι εκείνοι ξεχασμένοι στο περιθώριο.

Σε κανέναν πολιτικό λόγο, δεν ακούμε τίποτα για αυτές τις ψυχές και για το πού βρίσκονται σήμερα. Σε κανένα μεγάλο μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν συναντάμε είδηση που να αφορά στο θέμα τους και να παρουσιάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες έναν μήνα μετά την προσωρινή λύση του ζητήματός τους. Και όμως, μόλις λίγο καιρό πριν, οι Σύροι πρόσφυγες, η απόγνωση και η δυστυχία τους, έγιναν πεδίο μεγάλης πολιτικής αντιπαράθεσης, που φυσικά παρουσιαζόταν εκτενώς από τα ΜΜΕ.

Το υπουργείο Εσωτερικών, μάλιστα, είχε κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, ενώ από τα πιο ακραία ήταν το αίτημα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), που ζητούσε από την Περιφέρεια Αττικής και την Ρένα Δούρου να κάνουν κάτι διότι πλησίαζαν οι γιορτές και θα άνοιγε η χριστουγεννιάτικη αγορά. Οι Σύροι πρόσφυγες «χαλούσαν» τη θέα κι έτσι έπρεπε να φύγουν…

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελος Συρίγος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, είχε δηλώσει πως οι εκτοπισμένοι Σύροι στο Σύνταγμα «είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν το θέμα με την Υπατία», προσθέτοντας ότι από τους Σύρους πρόσφυγες οι περισσότεροι μπορούν να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η αρχή της έντονης αντιπαράθεσης, ωστόσο, έγινε την Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, είπε πως «η εικόνα που έχει το Σύνταγμα τις τελευταίες μέρες απωθεί τον κόσμο να πάει στο Σύνταγμα που είναι η καρδιά του εμπορίου».

Η απάντηση στον κ. Γεωργιάδη, που εξόργισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δόθηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, που σχολίασε τα εξής: «Ως αρχαιολάτρης, ο κ. Γεωργιάδης όφειλε να ξέρει ότι οι πρόσφυγες, ως ικέτες, είναι πρόσωπα στα οποία η Ππολιτεία οφείλει σεβασμό. Ως ευσεβής χριστιανός, γνωρίζει ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης – όχι βιτρίνας και κατανάλωσης, ούτε, πολύ περισσότερο, ανθρωποφαγικής εκκαθάρισης, σαν αυτή που εφάρμοζαν καθεστώτα τύπου Απαρτχάιντ».

Η ίδια, μάλιστα, συμπλήρωσε πως «η προτροπή προς τον κ. Κικίλια, να εκκαθαριστεί η πλατεία Συντάγματος από τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, είναι ντροπή για τον ίδιο, πολύ περισσότερο όμως για τη Νέα Δημοκρατία, που τον επέλεξε ως εκπρόσωπο».

Τη σκυτάλη από τον βουλευτή της ΝΔ πήρε στη συνέχεια η ΓΑΔΑ η οποία με επιστολή της κάλεσε την Περιφέρεια Αττικής να λάβει υγειονομικά μέτρα καθώς «απειλείται η δημόσια υγεία» στην πλατεία Συντάγματος όπου πραγματοποιούσαν απεργία πείνας οι Σύροι πρόσφυγες.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου απαντώντας στην επιστολή της ΓΑΔΑ έκανε λόγο για «στρεβλό τρόπο αντιμετώπισης του μείζονος αυτού θέματος», καθώς δεν απευθύνεται στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας αλλά στην Περιφέρεια Αττικής η οποία έχει επικουρικό ρόλο.

Η περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι «είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αντιμετωπίζοντας τα κρίσιμα ζητήματα – όπως την άμεση παροχή καταλύματος καθώς και την αναγνώριση του προσφυγικού καθεστώτος, της χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων, ένταξης στο σύστημα ασύλου όσων το επιθυμούν – και τονίζει ότι με τις προτεινόμενες από τη ΓΑΔΑ ενέργειες, όπως είναι η διενέργεια αυτοψίας, δεν δίνεται καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να οξυνθεί με τη συνεχιζόμενη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Απλά γίνεται μετακύλιση ευθυνών και περιπλοκής αρμοδιοτήτων μέσα σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων».

«Η παρουσία των προσφύγων σε απόσταση λίγων μέτρων κάτω από τα παράθυρα της Βουλής και του καθ ύλην αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών οφείλει και πρέπει να λειτουργήσει καταλυτικά, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό για άμεση λύση», κατέληξε η Ρένα Δούρου.

Στις 12 Δεκεμβρίου, όπου δόθηκε προσωρινή λύση στο ζήτημα μεταφέροντας σταδιακά τους πρόσφυγες σε ξενώνες του Δήμου Αθηναίων, και πάλι προέκυψαν αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, στις 18 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων στο αμφιθέατρο του ραδιοσταθμού 9.84, ομάδα αλληλέγγυων προς τους Σύρους πρόσφυγες του Συντάγματος μπήκε στον χώρο και ζήτησε εξηγήσεις από το δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, και τον Αγγελο Συρίγο, για την τύχη των μεταναστών.

Ο δήμαρχος, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε για τον τρόπο, με τον οποίο ο Δήμος Αθηναίων χειρίστηκε το ζήτημα των Σύρων προσφύγων, δεν απάντησε στις ερωτήσεις των αλληλέγγυων, τους ευχήθηκε «καλές γιορτές» και αποχώρησε από την εκδήλωση.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s