Το πρόβλημα των Σύρων προσφύγων και η Ευρωπαϊκή Ενωση

Της Ευλαμπίας Ρέβη

«Γλιτώσαμε από το θάνατο στη Συρία. Γλιτώσαμε από το θάνατο στο Αιγαίο. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη». Αυτό ακριβώς απαιτούσαν οι πρόσφυγες από τη Συρία που από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, όπου δόθηκε προσωρινή λύση, είχαν κατασκηνώσει απέναντι από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Για σχεδόν ένα μήνα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι, αλλά και ανάπηροι πολέμου, είχαν βγει στους δρόμους για να καταγγείλουν τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα.

Αφού ξόδευσαν όλες τις αποταμιεύσεις τους και δανείστηκαν χρήματα για να φτάσουν στην Ευρώπη, πολλοί πρόσφυγες που αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα στην Ελλάδα, ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση τα αυτονόητα: να τους βοηθήσει, παρέχοντάς τους τροφή, στέγαση και ιατρική περίθαλψη για εκείνους και τις οικογένειές τους, και να τους επιτρέψει να φύγουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ελλάδα που έχει πληγεί από την κρίση από μόνη της δεν μπορεί να υποστηρίξει το βάρος της υποδοχής προσφύγων πολέμου (…) Η μόνη λύση για τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας είναι να έχουμε το δικαίωμα να πάμε σε άλλη χώρα για να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή με αξιοπρέπεια για τα παιδιά μας», είχε δηλώσει ο Ναντέρ Χαλμπούνι, ένας από τους διαδηλωτές.

Ωστόσο, το σύστημα του Δουβλίνου προβλέπει ότι, κατά γενικό κανόνα, οι αιτούντες άσυλο πρέπει να αναζητήσουν προστασία στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που συναντούν. Παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επανειλημμένα καταδικάσει την Ελλάδα, -αλλά και άλλα κράτη-μέλη- για την ταπεινωτική μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, όσοι μετανάστες δε μπορούν να αντέξουν οικονομικά και δεν έχουν να πληρώσουν τους λαθρεμπόρους, ώστε πάλι με κίνδυνο τη ζωή τους να ταξιδεύσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παραμένουν κολλημένοι αναγκαστικά στην Ελλάδα.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κάλεσε τις ελληνικές αρχές να παράσχουν στους Σύρους πρόσφυγες στέγαση και τροφή, καθώς και ιατρική κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, ενώ ζήτησε παράλληλα να προσφέρουν κοινωνικές παροχές στις οικογένειές τους, ανεξάρτητα από το αν οι πρόσφυγες έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου.

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, υπογράμμισε το δικαίωμα των ανθρώπων που ζητούν άσυλο να ζήσουν με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ύπατη Αρμοστεία συνέστησε στην Ελλάδα να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ένταξη των Σύρων που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα με τη χρήση των κονδυλίων που διατίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σκοπό αυτό. Η Ύπατη Αρμοστεία, ακόμη, τόνισε την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί οι χώρες της πρώτης άφιξης, όπως η Ελλάδα, να επιβαρυνθούν υπέρμετρα από την τρέχουσα κρίση στη Συρία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, 395 Σύριοι αιτήθηκαν άσυλο στην Ελλάδα στο διάστημα «Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2014», ενώ περίπου 5.000 Σύριοι εντοπίστηκαν να διασχίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα το διάστημα «Απρίλιος-Ιούνιος 2014», με βάση την Υπηρεσία Συνόρων της ΕΕ, Frontex.

Τέλος, το διάστημα «Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2014», συνολικά 73.775 Σύροι αναζήτησαν προστασία στις 28 χώρες της ΕΕ, ενώ 3,2 εκατομμύρια Σύροι έχουν καταφύγει στο Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.
Για περισσότερες πληροφορίες:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s