Αυτό είναι το μεταναστευτικό πρόγραμμα των κομμάτων

Της Ευλαμπίας Ρέβη

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ανέκαθεν την καθιστούσε μία χώρα διέλευσης μεταναστών, που έβλεπαν και βλέπουν την Ελλάδα ως ένα σταθμό για να φύγουν προς την Ευρώπη και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Με αφορμή το ζήτημα των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα, αλλά και τις διαστάσεις που λαμβάνει το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που βρίσκονται πολλές χώρες εκτός του δυτικού κόσμου (Συρία, Ιράκ, Λίβανος κλπ.) είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ποιο είναι το πρόγραμμα των ελληνικών κομμάτων επάνω στη μετανάστευση. Παρακάτω, θα δείτε αναλυτικά τις θέσεις των κομμάτων της παρούσας Βουλής και όσων εξελέγησαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Στην επίσημη σελίδα της Νέας Δημοκρατίας δεν συναντάμε τίποτα απολύτως ως προς τις θέσεις του κόμματος για το μεταναστευτικό ζήτημα εν όψει και των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε, ωστόσο, το επίσημο πρόγραμμά του κόμματος το 2012 όταν η ΝΔ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και όχι στην εξουσία.

samaras

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς

Εξαπολύοντας επίθεση στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ τονίζει τα εξής: «Με το νόμο για την ιθαγένεια που έσπευσε να ψηφίσει, σε έκτακτες συνθήκες οικονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση της οποίας δεν έδειξε την ίδια σπουδή, κατέστησε την Ελλάδα πόλο έλξης για νέους δυστυχείς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική. Οι λαθρομετανάστες έπαψαν να εισέρχονται από τα θαλάσσια σύνορα με τις αντικειμενικές δυσκολίες φύλαξης, αλλά και με την παρουσία της FRONTEX που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε να δραστηριοποιηθεί στο Αιγαίο. Κατέστη, όμως, ο Έβρος σε κύρια είσοδο αύξηση 371,94% ! το πρώτο εννεάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο 2009). Διαχειρίστηκε με τον χειρότερο τρόπο την υπόθεση των απεργών της Υπατίας, ταπεινώνοντας την Ελληνική Πολιτεία, και τελικά άνοιξε τον δρόμο για μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών».

«Η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει τη μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία και ζητά την ενσωμάτωση των μεταναστών που εργάζονται για χρόνια στην πατρίδα μας, θεωρώντας την παιδεία τον καθοριστικό παράγοντα για την ένταξη των μεταναστών και των παιδιών τους στην ελληνική κοινωνία», τόνιζε, μεταξύ άλλων, απαιτώντας τα κάτωθι:

 • αλλαγή του νόμου για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας
 • ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με κάθε τρόπο που μπορεί να αποτρέψει την παράνομη είσοδο στη χώρα,
 • την πίεση προς την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο επανεισδοχής, και υπογραφή αποτελεσματικής και λειτουργικής συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε.,
 • αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων και διαδικασιών επιστροφής ώστε να μην καθίστανται μη εφαρμοστέες,
 • υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών, ή χρήση συμφωνιών της Ε.Ε. με τις χώρες αυτές,
 • την πάταξη του παρεμπορίου που οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, και αποτελεί επιπλέον πόλο έλξης και για νέους μετανάστες,
 • τη λήψη μέτρων κατά της μαύρης εργασίας παράνομων μεταναστών σε επιχειρήσεις.
  εκκένωση των κτιρίων του κέντρου που έχουν καταληφθεί παράνομα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ κι εδώ

?????????

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος

Επίσημο πρόγραμμα για το μεταναστευτικό δεν έχει ούτε το ΠΑΣΟΚ στην ιστοσελίδα του, ενώ από όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε την προεδρία του κόμματος δεν συναντάμε τίποτε που να παρουσιάζει με σαφήνεια και αναλυτικά τις θέσεις του κινήματος. Από δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως το κόμμα είναι υπέρ της νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών και της παροχής ιθαγένειας και επιδομάτων υπό όρους. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είναι υπέρμαχος μίας λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό. Ο ίδιος σε δηλώσεις του τον Νοέμβριο του 2013, είχε ζητήσει «ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες» για το μεταναστευτικό από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (σ.σ.: σήμερα είναι 28 με την Λιθουανία).

«Το πρόβλημα της μετανάστευσης για την Ευρώπη δεν είναι μόνο ανθρωπιστικής φύσης, αλλά και ζήτημα ασφαλείας» είχε τονίσει μεταξύ άλλων.

tsipras

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην επίσημη σελίδα του, όπως αναφέρει σε απόφαση συνεδρίου του κόμματος, μεταξύ άλλων, ζητά κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο II και του Συμφώνου Μετανάστευσης, αλλά και να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας οι πρόσφυγες και μετανάστες που δεν επιθυμούν να παραμείνουν.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ζήτημα με τον σύνθετο χαρακτήρα του ως ανθρωπιστικό, ταξικό και διεθνές ζήτημα. Τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, που ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις εστίες τους γιατί τους καθιστά θύματα πολέμων ή τους στερεί τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης. Οι οικονομικοί και πολιτικοί μετανάστες και πρόσφυγες είναι οι σύγχρονοι κολασμένοι της γης».

«Επιδιώκουμε την αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με κύρια κριτήρια την ευρωπαϊκή συνευθύνη και την αποτροπή φαινομένων υποαμειβόμενης μεταναστευτικής εργασίας. Απαιτούνται η κατάργηση της συμφωνίας “Δουβλίνο ΙΙ” και του Συμφώνου Μετανάστευσης, για να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας οι πρόσφυγες και μετανάστες που δεν επιθυμούν να παραμείνουν, ο εξανθρωπισμός του θεσμικού πλαισίου νομιμοποίησης, παροχής ασύλου και παραχώρησης ταξιδιωτικών εγγράφων, η επανάκτηση των αδειών παραμονής και εργασίας από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που τις στερήθηκαν λόγω των διαδικασιών απονομιμοποίησης των τελευταίων χρόνων. Απαιτούνται, επίσης, μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης για τους μετανάστες “χωρίς χαρτιά” και μια νέα διαδικασία πολιτογράφησης για όσους ζουν και εργάζονται επί χρόνια στην Ελλάδα, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των μεταναστών που εργάζονται και η άμεση παροχή ιθαγένειας σε όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα. Προχωρούμε στην κατάργηση των σημερινών απάνθρωπων κέντρων κράτησης αλλοδαπών και στη δημιουργία ανοιχτών κέντρων διαβίωσης με αξιοπρεπείς όρους», τονίζει ακόμη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

kammenos

 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος

«Δεν μπορούμε πλέον να αποτελούμε το μεταναστευτικό ανάχωμα της ΕΕ, περιμένοντας μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική να επιλύσει το ευρωπαϊκό πρόβλημα που έχει μετατραπεί σε αμιγώς Ελληνικό διότι τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν αντιμετωπίζονται στην πράξη ως σύνορα της ΕΕ», τονίζουν από την άλλη οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, που ζητούν αυστηροποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας του νόμου Ραγκούση.

Οπως αναφέρεται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» του κόμματος, οι ΑΝΕΛ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος προτείνουν «άμεση τροποποίηση (ακόμα και μονομερή καταγγελία) των όρων της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ», καθώς και υποχρεωτική απογραφή νόμιμων και παράνομων μεταναστών και επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών.

Επίσης, ζητούν καταγραφή υπάρχοντος πληθυσμού μεταναστών, καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων, καθορισμό μέγιστου ποσοστού μεταναστών επί του 2,5% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας και απέλαση των λαθρομεταναστών σε βάθος τετραετίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

kouvelis

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης

Ίσα δικαιώματα στους μετανάστες στην μόρφωση, στην υγεία, στην παιδεία με τους ιθαγενείς Έλληνες, προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά. Συγκεκριμένα, στις θέσεις του κόμματος, όπως αναφέρεται στην πολιτική απόφαση του δεύτερου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ στο παράρτημα «36 προγραμματικές προτάσεις», «οι μετανάστες παραμένουν άνθρωποι σε κατάσταση ανάγκης και γι’ αυτό χρειάζονται θετικά μέτρα και θετικές διακρίσεις. Ο ρατσιστικός λόγος του μίσους δίνει έρεισμα για αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων από το πεδίο των δικαιωμάτων και οι ρατσιστικές αντιλήψεις επηρεάζουν αρνητικά τη μεταναστευτική πολιτική ένταξης αλλά και τη νομοθεσία. Η απόρριψη, η καχυποψία, η γκετοποίηση των μεταναστών δεν συνιστούν αποδεκτές τάσεις πολιτισμένων κρατών και λαών».

Αναλυτικά, σε επίπεδο άμεσων πρακτικών ενεργειών σχετικά με το μεταναστευτικό, η ΔΗΜΑΡ προτείνει τα εξής:

 • Άμεση συζήτηση του νέου Μεταναστευτικού Νόμου. Μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο στόχος είναι να καταλήξουμε σε ένα σύγχρονο νομοθέτημα που θα διευθετεί μια μεγάλη σειρά εκκρεμών ζητημάτων ως προς το θέμα της μετανάστευσης, όχι με φοβικό αλλά με ανθρωπιστικό και αλληλέγγυο τρόπο.
 • Συγκρότηση στη Βουλή Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής κατά του Ρατσισμού, της Ξενοφοβίας και των Διακρίσεων.
 • Υλοποίηση της δυνατότητας οικειοθελούς αναχώρησης προς τη χώρα ιθαγένειας (άρ. 20-22, ν. 3907/11). Ενεργοποίηση της δυνατότητας μείωσης της εθνικής συμμετοχής στο κόστος επαναπατρισμού από 25% σε 5% με την επίκληση της δημοσιονομικής συγκυρίας.
 • Αξιοποίηση των κονδυλίων από τα Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφών της ΕΕ. Δημιουργία πραγματικών κέντρων υποδοχής και όχι κράτησης στα σύνορα για την καταγραφή και ταυτοποίηση όσων εισέρχονται. Ενεργοποίηση του ανεφάρμοστου νομικού πλαισίου περί Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλοδαπών (άρθρο 81 Ν. 3386/2005), Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (Ν. 3907/2011). Έχουμε σαφή αντίθεση στη δημιουργία Κέντρων Κράτησης, άλλωστε, η χώρα μας έχει καταδικασθεί επανειλημμένως για τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες στα ήδη λειτουργούντα Κέντρα Κράτησης και έχει καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις.
 • Δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας για ευάλωτες ομάδες, όπως αιτούντες άσυλο, θύματα trafficking, θύματα βασανιστηρίων, υπερήλικες κ.α. Δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας και εκπαίδευσης ειδικά για τους ανηλίκους, των οποίων η κράτηση απαγορεύεται.
 • Εφαρμογή της νομοθεσίας περί θυμάτων trafficking (αναγνώριση της ιδιότητας του θύματος, παροχή νομικής και κοινωνικής προστασίας).

Ακόμη, σε επίπεδο ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με το μεταναστευτικό, προτείνει:

 • Συγκρότηση κοινού πολιτικού μετώπου με χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ισπανία. Το πρόβλημα δεν αφορά μεμονωμένες χώρες αλλά απαιτεί μία συνολική, κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.
 • Άσκηση πίεσης για αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο II του 2003, Συγκεκριμένα, μέσω της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ οι αιτούντες άσυλο στην ΕΕ βρίσκονται ουσιαστικά εγκλωβισμένοι στη χώρα πρώτης υποδοχής χωρίς τη δυνατότητα μετάβασης στον προορισμό που επιθυμούν. Ως εκ τούτου, πέντε κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επωμίζονται το 70% των αιτήσεων ασύλου στην Ε.Ε. η οποία εγκλωβίζει στις χώρες πρώτης εισόδου οικονομικούς μετανάστες των οποίων τελικός προορισμός είναι η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Αποτελεί θεσμικό αλλά και ουσιαστικό παραλογισμό, η Ελλάδα να υφίσταται πιέσεις τέτοιου μεγέθους και το πρόβλημα να καθίσταται «μόνο δικό της».
 • Ουσιαστική ενεργοποίηση για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με έμφαση στις διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, εμπλοκή της ΕΕ στη φύλαξη των συνόρων και στις διαδικασίες επαναπροωθήσεων, αναβάθμιση του Ελληνοτουρκικού Συμφώνου Επανεισδοχής σε Ευρωτουρκικό.
 • Διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτων πόρων.
 • Άμεση και περαιτέρω ενίσχυση (αντί των περικοπών) στην ευρωπαϊκή δύναμη της Frontex με παράλληλη άσκηση πίεσης για αναβάθμιση του ρόλου της.
 • Ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και επαφή με τους κατοίκους των περιοχών της Αθήνας – και όχι μόνο – που αντιμετωπίζουν μεγάλες επιβαρύνσεις εξαιτίας του συνωστισμού μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

 

theodorakis

 

Ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης

Χρειάζεται αποτελεσματική συνοριακή φύλαξη, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες αλλά και φροντίδα και ισότητα για τους μετανάστες που ζουν εδώ, τονίζει στο μεταναστευτικό του πρόγραμμα Το Ποτάμι, ζητώντας αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

Οπως τονίζεται στις θέσεις του κόμματος, «η μετανάστευση είναι παγκόσμιο φαινόμενο σε εξέλιξη. Δεν είναι πρόβλημα με αυτόματη και οριστική λύση. Οι απόψεις είτε μηδενικής μετανάστευσης είτε αθρόας αποδοχής μεταναστών κινούνται εκτός πραγματικότητας και αποδομούν τόσο τις χώρες προέλευσης, όσο και τις χώρες διέλευσης και τελικού προορισμού. Το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Ευρωπαϊκή πρέπει να είναι και η διαχείρισή του στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών. Η Ελλάδα δεν πρέπει να τιμωρείται για την γεωγραφική της θέση».

Μεταξύ άλλων, το Ποτάμι, τονίζει πως «η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει να είναι ευθύνη της Ένωσης συνολικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιχειρησιακό σχεδιασμό και υλικοτεχνική υποδομή», υπογραμμίζοντας πως «εντός της Ελλάδας είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα για τη μετανάστευση που θα συντονίσει τις κρατικές υπηρεσίες και τα υπουργεία και θα εξοικονομήσει χρήματα».

Με βάση τις θέσεις του κόμματος η εσωτερική μεταναστευτική πολιτική κινείται στους άξονες της:

 • παροχής διεθνούς προστασίας (άσυλο) σε όσους το δικαιούνται,
 • καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης,
 • προώθησης της νόμιμης μετανάστευσης,
 • ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία.

«Όσοι έχουν ανάγκη προστασίας, είναι δηλαδή πρόσφυγες και φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους, η Ευρώπη πρέπει να τους παρέχει καταφύγιο. Όχι όμως μόνο η Ελλάδα. Διεκδικούμε αντικατάσταση του Δουβλίνου ΙΙ με ένα ουσιαστικό Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου το οποίο θα προβλέπει Κοινή Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και διανομή των προσφύγων σε όλα τα Κράτη Μέλη λαμβάνοντας υπόψιν και τις ιδιαίτερες ανάγκες του πρόσφυγα αλλά και τις δυνατότητες ένταξης του κάθε κράτους-μέλους», επισημαίνεται ακόμη στις θέσεις του κόμματος.

Τo Ποτάμι, παράλληλα, «υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι τα παιδιά των μεταναστών που ζουν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, μπορούν να πάρουν, εάν το επιθυμούν, την ελληνική υπηκοότητα. Αυτό θα γίνεται με την εξέταση συγκεκριμένων ουσιαστικών και τυπικών προϋποθέσεων. Ουσιαστική προϋπόθεση αποτελεί η εξατομικευμένη κρίση. Τυπική προϋπόθεση αποτελεί η παρακολούθηση εννιαετούς εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο ή η συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους εφόσον έχουν φοιτήσει επί έξι χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανεξάρτητα από τη χώρα γέννησής τους».

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

koutsoubas

 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ με απειθαρχία σε Σένγκεν και Δουβλίνο ΙΙ, προτείνει στο μεταξύ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ζητώντας παράλληλα νομιμοποίηση με απλές και ανέξοδες διαδικασίες των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται ήδη στη χώρα μας και ανανέωση των αδειών παραμονής χωρίς προαπαιτούμενα.

Το ΚΚΕ, επίσης, ζητά διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης, δηλαδή να μπορούν τα μέλη μίας οικογένειας μετανάστη που ζει στην Ελλάδα θα έρθουν στη χώρα μας και να ζήσουν εδώ.

Στις θέσεις του ΚΚΕ για μετανάστες και πρόσφυγες χαρακτηριστικά αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

kk1

kk2

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

mixaloliakos

 

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος

Άμεση σύλληψη και επαναπροώθηση όλων των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους είναι, τέλος, η βασική θέση της Χρυσής Αυγής επάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της Χρυσής Αυγής «το Μνημόνιο βύθισε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και εκτόξευσε τα ποσοστά ανεργίας. Το πρόβλημα αυτό όμως εδράζεται στις θλιβερές μεταπολιτευτικές πολιτικές που οδήγησαν σε διάλυση κάθε παραγωγικής διαδικασίας και στο να πλημμυρίσει η χώρα με λαθρομετανάστες. Σε όσες επιχειρήσεις δεν έκλεισαν, τα μεροκάματα έπεσαν λόγω της μαύρης εργασίας των λαθρομεταναστών. Για τη λύση του προβλήματος ανεργία, η Χρυσή Αυγή προτείνει μία λύση άμεση και μία μεσοπρόθεσμη: Απέλαση λαθρομεταναστών και στροφή στην εθνική παραγωγή».

«Κάθε ξένος εργάτης ένας Ελληνας άνεργος: Απέλαση όλων των λαθρομεταναστών σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες. Από το 1993 η εφημερίδα “Χρυσή Αυγή” κυκλοφορούσε με αυτό το σύνθημα στην προμετωπίδα της. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι η παρουσία των λαθρομεταναστών στη χώρα δεν βόλεψε μόνο τους μεγαλοεργολάβους, που κέρδισαν άπειρα εκατομμύρια από τα μαύρα μεροκάματα στα δημόσια έργα. Την εκμεταλλεύθηκαν και χιλιάδες συμπατριώτες μας, που προτίμησαν να αφήσουν τη γη τους και την εργασία τους και να παριστάνουν οι ίδιοι τους “εργολάβους”, στέλνοντας τους λαθρομετανάστες στην οικοδομή και το χωράφι», σημειώνεται ακόμη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s