Το ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων απαιτεί πολιτική λύση

Της Μίνας Ράλλη Η εικόνα του ανήλικου Σύρου πρόσφυγα στην πλατεία Συντάγματος με μία θηλιά περασμένη στο λαιμό του και με την απελπισία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του στις 14 Δεκεμβρίου του 2014 έγινε αδιάψευστος μάρτυρας μιας σκληρής πραγματικότητας.
Ο μόλις 15 ετών πρόσφυγας απειλούσε να βάλει τέλος στη ζωή του, σε μια ζωή που όπως έλεγε δεν άντεχε πια και γι’ αυτό προτιμούσε να πεθάνει. Και μπορεί το νεαρό αγόρι να μην έκανε πράξη την απειλή του, όμως το δράμα του ίδιου, της οικογένειάς του και δεκάδων συμπατριωτών του δεν έχει τελειωμό.
Από το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, όταν περίπου 600 Σύροι πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά «στρατοπέδευσαν» στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή και ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας από την κυβέρνηση χορήγηση ασύλου, στέγη και σίτιση επανήλθε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευση, που δυστυχώς παραμένει άλυτο στην Ευρώπη του 2015.
Παρά τα ‘’σφραγισμένα’’ στόματά τους με μονωτικές ταινίες οι Σύροι απεργοί πείνας απηύθυναν σπαρακτική κραυγή αγωνίας σε πολιτική ηγεσία, κοινωνικούς φορείς αλλά και στον καθένα από μας διεκδικώντας το αυτονόητο: ανθρώπινους όρους ζωής.
Οι πρόσφυγες από τη Συρία δεν είναι πια στο Σύνταγμα. Μετά την απομάκρυνσή τους στα μέσα Δεκεμβρίου με μεταμεσονύχτια επιχείρηση της αστυνομίας στεγάζονται σε ξενοδοχεία και ξενώνες του δήμου Αθηναίων. Το κίνητρο του ‘’αδειάσματος’’ της πλατείας Συντάγματος από τους μετανάστες λίγες μόλις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα θεωρήθηκε αυτονόητο: να μη χαλάσει η ‘’βιτρίνα’’ της εορταστικής ατμόσφαιρας στην καρδιά της Αθήνας. Και ασφαλώς επικρίθηκε από πολλούς.
Όμως έστω κι αν η πλατεία Συντάγματος άδειασε από τους μετανάστες κανείς δεν μπορεί να εθελοτυφλήσει και να προσποιηθεί ότι αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι είναι ‘’αόρατοι’’. Η αγωνία τους για την έγκριση της αίτησης πολιτικού ασύλου παραμένει. Στην ουσία η αγωνία τους για επιβίωση, αφού πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου και αν επιστρέψουν στη χώρα τους η ζωή τους κινδυνεύει.
Η ούτως ή άλλως χρονοβόρα διαδικασία απονομής ασύλου έχει πλέον ουσιαστικά ‘’παγώσει’’ λόγω των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Η συγκυρία αυτή δεν ακυρώνει το διαχρονικό πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης, που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία. Ειδικά η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, δέχεται λόγω της γεωγραφικής της θέσης μεγάλα μεταναστευτικά κύματα από διάφορες περιοχές, ιδίως από εμπόλεμες χώρες.
Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εξαιτίας της αναταραχής που επικρατεί όχι μόνο στη Συρία αλλά και σε άλλα κράτη στη Μέση Ανατολή, καθώς και στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Το θέμα είναι πολιτικό και απαιτεί άμεση λύση. Οι πολιτικές «τιμωρίας» των χωρών εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη δεν μπορούν να φέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Δεν αρκεί όμως η χάραξη ‘’εθνικής στρατηγικής’’ , χρειάζεται η διαμόρφωση ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η δημιουργία πανευρωπαϊκών κέντρων υποδοχής και η χρηματοδότηση των χωρών υποδοχής μεταναστών. Και όλα αυτά βέβαια μέσα σε ένα ασφαλές ευρωπαϊκό περιβάλλον με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ζητούμενο είναι τελικά να καταπολεμηθεί η ρίζα του κακού, που κρύβεται στην αιματοχυσία, τη φτώχεια και η υποανάπτυξη. Συνθήκες που αναγκάζουν πολλές χιλιάδες μετανάστες να εγκαταλείπουν κάθε χρόνο άρον άρον τις πατρίδες τους με κίνδυνο για τη ζωή τους και έναντι αδράς αμοιβής σε κυκλώματα αδίστακτων δουλεμπόρων αναζητώντας μία καλύτερη τύχη σε κάποια άλλη χώρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: eidisoules.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s