Η περιπέτεια των Σύρων προσφύγων όπως την ‘’είδαν’’ τα ΜΜΕ

Της Μίνας Ράλλη

Στην αρχή κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος από την τραγωδία, που βίωναν οι Σύροι πρόσφυγες πολέμου. Ταλαιπωρημένοι, χωρίς να έχουν άλλη εναλλακτική σωτηρίας εγκαταστάθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, στέγη και σίτιση.
Ασυγκίνητα δεν έμειναν ούτε τα ΜΜΕ, που παρακολουθούσαν και κατέγραφαν το δράμα των Σύρων μεταναστών με εκτενή ρεπορτάζ. ‘’Συνεχίζουν για 5η ημέρα την απεργία πείνας οι Σύροι πρόσφυγες’’ ο χαρακτηριστικός τίτλος σε εφημερίδες, ιστοσελίδες αλλά και τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. ‘’Συνεχίζουν για 6η ημέρα…’’, ‘’7η ημέρα’’,’’8η ημέρα’’… Καθημερινά τα ΜΜΕ αποτύπωναν τις εξελίξεις στο θέμα της διαμαρτυρίας αυτών των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, η οποία αιμορραγεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξαιτίας ενός σπαρακτικού εμφύλιου πολέμου, για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη.
Εξελίξεις βεβαίως δεν υπήρχαν, με την έννοια ότι παρέμεναν εκεί και συνέχιζαν με επιμονή και πείσμα τον αγώνα, που ξεκίνησαν χωρίς όμως να δίνεται λύση στο πρόβλημά τους. Δεν έλειψαν τα λιποθυμικά επεισόδια ούτε και οι απόπειρες αυτοκτονίας. Συμβάντα, που επίσης κατέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια οι δημοσιογράφοι, δίνοντας στα ρεπορτάζ τους μία ακόμη πιο μελοδραματική πινελιά.
Ώσπου στα μέσα Δεκεμβρίου οι Σύροι πρόσφυγες απομακρύνθηκαν νύχτα από την πλατεία Συντάγματος από αστυνομικούς και μεταφέρθηκαν σταδιακά σε ξενοδοχεία και ξενώνες του Δήμου Αθηναίων. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τα ΜΜΕ η χρονική συγκυρία: λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Τα σχόλια κυρίως σε ιστοσελίδες επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι το να μη χαλάσει η χριστουγεννιάτικη ‘’βιτρίνα’’ στο κέντρο της Αθήνας κρίθηκε πιο σημαντικό από το να δοθεί μία λύση στο δράμα αυτών των ανθρώπων.
Έκτοτε οι Σύροι πρόσφυγες παραμένουν στα ξενοδοχεία και τους ξενώνες και περιμένουν να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Έκτοτε ‘’ξεθώριασε’’ και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Ήταν ‘’άτυχοι’’ οι Σύροι γιατί το τέλος της δραματικής διαμαρτυρίας τους στην πλατεία Συντάγματος συνέπεσε με την αρχή της σύντομης προεκλογικής περιόδου, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ραδιόφωνα, εφημερίδες και διαδίκτυο.
Ελάχιστες πλέον οι αναφορές στην περιπέτειά τους σε σημείο, που ίσως κάποιοι λανθασμένα να μείνουν με την εντύπωση πως τα αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν και τα προβλήματά τους λύθηκαν. Σίγουρα όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι την ώρα που η προεκλογική αντιπαράθεση κορυφώνεται, καθώς μπαίνουμε στην τελικά ευθεία προς τις κάλπες κάποια άλλα θέματα της επικαιρότητας έχουν απλά μπει στο περιθώριο, έχουν εξαφανιστεί. Ανάμεσά τους και η ιστορία αυτών των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και να φτιάξουν τα θεμέλια για μια ασφαλή και ήρεμη ζωή αλλά ακόμη το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: efsyn.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s