To δράμα των Σύρων προσφύγων σε αριθμούς

Της Μίνας Ράλλη

Οι εκατοντάδες των Σύρων μεταναστών, ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών, που το Νοέμβριο του 2014 ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία και απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος διεκδικώντας το δικαίωμα στο όνειρο για ένα καλύτερο αύριο δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι της τραγωδίας, που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια.

Από το 2011, οπότε ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, ο πληθυσμός της χώρας έχει συρρικνωθεί δραματικά, αφού κατά χιλιάδες οι Σύροι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Σύροι συγκαταλέγονται στο μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Σύροι έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων θα ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε.

Στην πραγματικότητα, επισημαίνει η ύπατη αρμοστία για τους πρόσφυγες, ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, αφού δεν περιλαμβάνει τους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και δεν έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες.

Και πώς να μην πάρουν το μακρύ δρόμο της προσφυγιάς όταν ο εμφύλιος σπαραγμός απειλεί με αφανισμό τον πληθυσμό της χώρα τους; Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου με το 2014 να είναι η πιο αιματηρή χρονιά, καθώς οι νεκροί έφτασαν τους εβδομήντα έξι χιλιάδες. Οι περισσότεροι Σύροι επιλέγουν να μεταναστεύσουν στο Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.

Η πίεση που δέχονται οι χώρες αυτές από την εκρηκτική αύξηση των Σύρων προσφύγων πολέμου είναι τεράστια. Ενδεικτικά περισσότεροι από 1.150.000 Σύροι έχουν καταφύγει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ στο Λίβανο μετά το ξέσπασμα του πολέμου με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού της χώρας κατά 25%. Η Βηρυτός εκτιμά ότι επιπλέον μισό εκατομμύριο πρόσφυγες δεν έχουν καταγραφεί.

Ο Λίβανος, που εξακολουθεί να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών από τη γειτονική Συρία, αποφάσισε να θέσει σε ισχύ περιορισμούς στο μεταναστευτικό ρεύμα των Σύρων, που ζητούν άσυλο για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο. Οι Σύροι θα πρέπει πλέον να αποκτήσουν βίζα για να μπουν στο Λίβανο. Μέχρι τώρα μπορούσαν να μείνουν στη χώρα για διάστημα έως έξι μηνών. Με τα νέα περιοριστικά μέτρα, οι Σύροι που θέλουν να έρθουν στο Λίβανο, απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη βίζα.

Να σημειωθεί ότι η επιβολή περιορισμών στην είσοδο Σύρων μεταναστών στο Λίβανο συμβαίνει για η πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών, καθώς οι πολίτες διέσχιζαν τα σύνορα ελεύθερα από τη δεκαετία του 1940. Γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι η κατάσταση στο Λίβανο με την ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων από τη γειτονική χώρα είναι πλέον οριακή.

Την ίδια στιγμή αυτή η κίνηση των αρχών του Λιβάνου έχει προκαλέσει προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λίβανου και άλλες γειτονικές χώρες της Συρίας. Στην περίπτωση αυτή μεγάλος αριθμός προσφύγων κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στα σύνορα και να γίνει εύκολη λεία σε κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

http://gr.euronews.com/2015/01/07/syrian-refugees-now-outnumber-any-others-getting-unhcr-care/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s