Με δύο λεωφορεία παίρνουν ανάπηρους πολέμου, ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα από το Σύνταγμα

Των Ευλαμπίας Ρέβη, Ανθής Χρήστου 
Φωτογραφία εξωφύλλου: Giouxel Petsenik

Συνάντηση στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε στις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Αγγελου Συρίγου, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μιχελογιαννάκη –ο οποίος από το περασμένο Σάββατο κάνει απεργία πείνας ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους Σύρους πρόσφυγες- και αντιπροσωπείας των Σύρων, που από τις 19 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία απέναντι από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητώντας άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκτακτη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί από το πρωί της Δευτέρας, τέθηκαν όλα τα αιτήματα των Σύρων προσφύγων, ενώ από πλευράς υπουργείου αποφασίστηκε να δοθεί μία προσωρινή λύση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους ανάπηρους πολέμου, στους ηλικιωμένους και στις μανάδες που μαζί με τα παιδιά τους -41 στο σύνολο και ηλικίας από 23 ημερών έως τεσσάρων ετών- βρίσκονται εδώ και 20 μέρες στο Σύνταγμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στη βροχή και το κρύο, στερούμενοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλων βασικών αγαθών. Ετσι, το πρωί της Τρίτης, στο σημείο θα φτάσουν δύο λεωφορεία που θα μεταφέρουν τον ευπαθή πληθυσμό σε ένα ασφαλέστερο μέρος.

Το «Joininism» απόψε το βράδυ πήγε στο Σύνταγμα και συνομίλησε με τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά και με ομάδες εθελοντών, που εδώ και ημέρες βρίσκονται στο πλευρό τους με όποιο μέσο μπορούν. Μία από αυτές τις ομάδες είναι και «Ο Πλησίον», που και σήμερα λίγο μετά τις 11 το βράδυ μοίρασε ζεστές σούπες κι άλλα τρόφιμα στους συγκεντρωμένους Σύρους, οι οποίοι ενώ δεν έχουν τίποτα, μας κέρασαν κι εμάς ρόφημα ζεστής σοκολάτας.

Λίγο πιο πέρα, ο Αμπο Αντέι, που είχε αναλάβει την ενημέρωση των Σύρων προσφύγων για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τα αιτήματά τους, με μία ντουντούκα τούς ενημέρωνε για το τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Παραπέρα οι μανάδες προσπαθούσαν να κρατήσουν ζεστά τα μωρά τους και τούς έλεγαν παραμύθια, για να κοιμηθούν, αφού ο αέρας φυσούσε δυνατά και ξεσήκωνε τις αυτοσχέδιες τέντες τους, με αποτέλεσμα εκείνα να τρομάζουν. Και όλα αυτά με τον υδράργυρο να δείχνει 13 βαθμούς Κελσίου κι ενώ είχε πιάσει ξανά βροχή στην πρωτεύουσα.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Leave a comment